Hétvégén úgy döntöttem, mivel volt töpörtyűm itthon, hogy készítek belőle töpörtyűs pogácsát, mivel másként nem nagyon eszem meg, s ne vesszen el.
Hozzávalók:
2,5dkg élesztő
2dl tej
25dkg töpörtyű darálva
50 dkg finom (sima) liszt
1 tojás
1 fehér joghurt -200ml (én kevesebb zsírtartalmút választottam, töpörtyűben van elég zsír, ezért nem tejfölt használtam)
2 teáskanál só
őrölt bors, én ebbe most tettem foghagymát is (lehet frisset, vagy a szárítottat is)
tetejét megkenni 1 tojás + kevéske tej
Elkészítés:
Felfuttatjuk a tejet egy kevéske cukorral és kb. 1 dl langyos tejben. A lisztet egy tálba szitáljuk, beletesszük a tojást, joghurtot, sót, fokhagymát, töpörtyűt, a felfuttatott élesztős tejet és elkezdjük összedolgozni. Látni fogjuk, hogy kell e hozzá az összes fennmaradt tej, így kicsinyenként adagoljuk hozzá. Ha elválik a kezünktől, nem ragad hozzá a massza, akkor jó. A liszt további adagolása is attól függ.
Majd hagyjuk kelni ha már jól összedolgoztuk. Kb. 15 percet (legalábbis én kelesztőtálban dolgoztam, így elegendő volt annyi, mivel ezt meleg vízbe állítottam bele, lefedve, így tartva jó melegen), utána lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk.

Visszatettem a kelesztőtálba, s mindezt újra ismételtem még 3X. Igen kell kis idő, míg a tészta kel magának, de így lesz fincsi, puha és omlós. Valamint nem szárad ki nagyon hamar.
Mikor megkelt 3X-i hajtogatás után kisodorjuk lisztezett deszkán 2-3 cm magasra, ki hogyan szereti, becsíkozzuk a tetejét átlósat, s kiszaggatjuk a pogácsákat. A lényeg hogy ne gyúrjuk össze a tésztát még 1-szer! Azért szaggattam én is gömbölyűre, mert abból nincs maradék. Amik kimaradnak csücskök, vissza kell hajtani egyenesre, s akkor nincs eldobandó felesleg. Nem fog látszani.
Sütőpapírra, vagy szilikonlapra rakjuk őket, kis távolságra egymástól, tetejét megkenjük tojásban elkevert kevéske tejjel, majd 180 °C-on kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Fincsi omlós lesz, sokáig puha ha jól záródó műanyag edényben tároljuk. A fokhagyma ad neki egy különleges ízt, ami nekem finomabbá teszi ezt a pogácsát.
Ha valakinek kevesebb a töpörtyűje sebaj, tegyen hozzá több joghurtot, és kevéske zsírt, olajat. Így is finomabb, s aki nem nagyon szereti a töpörtyűt az is megnyalja a tíz úját!
Jó étvágyat hozzá!
Nagyon szuperek lettek ezek a pogik:-)
VálaszTörlésKérlek "egy jó szó" erejéig nézz be hozzám:-)
Na ez meg én nem szeressem!!! ;-)
VálaszTörlés