Piskótához:
· 9 db tojás,
· 18 dkg cukor,
· 17,5 dkg liszt,
· 5 dkg kakaópor.
Krémhez:
· 8 dl Hulalá Tejszín,
· 1 üveg magozott enyhén cukrozott meggybefőtt,
· 1 db tojás,
· 5 dkg liszt,
· 2 dkg kakaópor.
A díszítéshez:
· Csoki dara,
· zselatin,
· 20 db meggy,
· 2 dl Hulalá Tejszín.
A piskóta készítése:
A tojásokat külön szedjük. A fehérjébe teszünk 8 dkg cukrot, a sárgájába pedig 10 dkg cukrot. Elsőnek a fehérjét verjük fel kemény habbá, majd a habból egy keveset át teszünk a sárgájába, majd azt is habbá verjük. A sárgájahabot a fehérjehabhoz öntsük, majd beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, majd ezt óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, eligazítjuk és a közepére mélyedést csinálunk.(magyarul a szélén magasabban legyen a massza és a közepén mélyebben legyen a massza)
Előmelegített (150-180 fok) sütőbe tesszük és Kb. 40-50 percig sütjük, tűpróbáig.(Ha beleszúrjuk a tűt, vagy kést és nem ragad hozzá tészta, akkor kész a piskótánk)
Amikor megsült, belisztezzük a piskótánk tetejét, és az asztalt, vagy nyújtódeszkát is belisztezzük és ráfordítjuk a formánkat. Kicsit megnyomkodjuk, hogy ami esetleg még keletkezett dudor, azt is kikorrigáljuk. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, különben összemegy és nem 20 szelet lesz, hanem csak 16. :-)
(Általában én az oldalára szoktam fordítani a formát, így hamarabb kihűl, és nem vizesedik be sehol a piskótám.)
(Ja, mondjuk, én mindig úgy sütöm a piskótát, hogy a tortaformának az alját elhanyagolom és helyette papírral bélelt tepsire teszem a formát. Így biztos elkerülöm azt, hogy bevizesedjen az alja. Meg én nem zsiradékozom és lisztezem az oldalát, hanem késsel kivágom a formából a piskótát. Így az se vizesedik be.) Csak gondoltam megosztom veletek ezt is. Kis titok!
A töltelékek:
A meggybefőttünk levét egy tálba csurgatjuk, és a ráhelyezett szűrőbe a meggyet is kiborítjuk, így tuti lecsöpög a leve. :-) A meggyből kiválogatunk 20 db egyforma nagyságú meggyet, amit félreteszünk, és majd később használunk fel. Ezután elkészítjük a sárgakrémünket, ami nem sárga lesz, hanem lilás, de sebaj. :-) Egy edénybe teszünk vizet, és azt feltesszük forralni. Egy másik edénybe, - amit majd rá lehet helyezni a vizesre, - elkészítjük a krémet.
Ehhez:
· 1 db tojást,
· két evőkanál lisztet(5 dkg)
· 1,5 Dl meggy levét fogjuk felhasználni, ha nincs ennyi lé, akkor hígítsuk fel egy kevés vízzel.
Lassan adagoljuk a folyadékot a tojásos liszthez, és keverjük csomómentesre, majd egy kicsit több folyadékot öntsünk bele, hogy állagra folyékony legyen, de azért ne túlságosan.
Tegyük fel a vizes edényünkre és állandó keverés mellet, sűrítsük be. Majd ha ez kész, akkor tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
A 8 dl Hulala Tejszínűnket 2 részre osztjuk. 4 Dl Tejszínt verjük habbá. Ne teljesen, hanem félkeménységűre, majd a kihűlt krémünket tegyük hozzá és így együtt verjük keményre. Olyan szinten legyen felverve, mintha elrontottuk volna. Szóval mintha elkezdene túrósodni. Mert ez a későbbiek folyamán jól jön nekünk.
A lecsöpögtetett meggyet (nem a kiválogatott 20 szemre gondolok) apró darabokra vágjuk fel és adjuk a jól felvert krémünkhöz, majd dolgozzuk el. Így megváltozik az állaga is, ami nekünk pont jó lesz.
Verjük fel a másik 4 Dl Tejszínünket is kemény habbá. Majd ebből a habból evőkanállal szedjünk ki Kb. 3 evőkanálnyi habot egy kisebb tálba. Ehhez a kis tejszínhabhoz adjuk a kakaóport és keverjük össze. Ízre kicsit kesernyésnek kellene lennie, ami a későbbiekben nem fog érződni.
A nagyobb mennyiségű tejszínhabbal nem kell csinálnunk semmit.
Így elkészült a három ízű töltelékünk is. :-)
A betöltés:
Na. Idáig is eljutok végre. :-)
A kihűlt piskótánkat 3 részre vágjuk. Picit figyeljünk arra, hogy a középső lapunk vastagabb legyen, mint az alja és a teteje.
Magunk elé vesszük a legalsó lapot.
Na, ez bonyolult lesz, remélem érthetően el tudom magyarázni. Remélem jó a vizuális elképzelésetek, arról, amit írok. :-) Vizualitást kérek.
Szóval.
Elsőnek a meggyes töltelékkel kezdünk. Zsákba tesszük, vagy valamilyen adagolóba, amin átmennek a meggydarabok is. Ezt a tölteléket úgy helyezzük a piskótára, hogy szépen követjük a körvonalat és körbe egy csíkot rajzolunk a töltelékünkkel. Ez Kb. 1,5 cm szélességű legyen. Szóval csak a szélén haladunk körbe ezzel a krémmel.
Ha ezzel készen vagyunk, akkor foglyuk a sima tejszínünket, azt is betöltjük zsákba és mellé belülre Kb. ugyanolyan szélességben szintén rajzolunk egy kört. Következő lépésben a kakaós tejszínt töltsük be és azzal is rajzoljunk egy kört, de az vékonyabb legyen, mint az előző kettő. Aztán elölről kezdjük és a meggyes töltelékkel rajzolunk belülre még egy kört, majd a sima tejszínnel egyet és középre pedig egy pöttyöt nyomunk a kakaós habból.
Rátesszük a piskótalapot, majd ugyanezt az elvet és sorrendet követve megcsináljuk ezt az emeletet is, majd ráhelyezzük a tetejét a piskótának.
Mivel egy csomó meggyes töltelékünknek ki kell maradnia, és a sima tejszínből is kell maradnia, így azt is felhasználjuk. A kakaós tejszínt csak a töltésnél használjuk, így annak el kell fogynia!
Szóval, a meggyes krémet rákenjük a tortára és ezzel kiigazítjuk a hibáinkat, amit a töltésnél ejtettünk. Az oldalára és a tetejére is nyugodtan kenjük ezt a krémet. De ne nagyon vastagra, de azért ne nagyon látszódjon ki a tészta az oldalán. Maradni fog még talán krém, azt már megehetitek.
Most jön a fehér hab, amit szintén rákenünk az oldalára és a tetejére is. Így nem csak belül, hanem kívül is réteges lesz a tortánk. A fehér habot már óvatosan tegyük rá, de mindenhol fehér legyen a torta. Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan tegyük rá egy tálcára, vagy tányérra, majd jó hideg helyre, akár fagyasztóba is, tehetjük be egy jó fél órára.
A recept nem az enyém, nem is kérkedek vele(sajnos azt nem mentettem le, melyik blogról szereztem be, de ha netán idelátogat a szerző köszönet neki érte, s írja le, hogy tőle van :o) ) , ez annyira jól és érthetően van leírva, hogy nem is módosítottam semmit, csak annyit, hogy én rendes tejszínt használtam, nem hulalát.
Kicsit hosszú a leírás, de aprólékos! Először készítettem, de sikerült!!!! S nagyon fincsi lett!! Mindenkinek ízlett, mivel nem volt édes, s mégis finom.
Összepárosítottam az előző megjegyzésben leírt F1 tortával, hogy ne legyen 2 különálló torta, hanem mintha onnét jönne le az autó.
Nyugodtan próbáljátok ki, tuti siker.
Nagyon jól sikerült:-)
VálaszTörlésKérlek nézz be hozzám van számodra egy meglepim:-)