OSHO

Lépj tovább a haragtól a kreativitás felé, és azonnal látni fogod, hogy hatalmas változás megy végbe benned. Másnap ugyanazok a dolgok nem tűnnek elegendő indoknak a haraghoz. A haragtól szenvedő emberek fele attól szenved, hogy túl sok benne a kreatív energia, amelyet nem tud hasznosítani. Fektesd az energiáidat kreativitásba, vesd bele magad valami olyasmibe, amit szeretsz.

Ez is én vagyok :o)

"Nőből vagyok, vállalom. Tolom azt az ajtót, amelyikre egyértelműen az van írva, hogy HÚZNI. Még jobban nevetek, ha megpróbálom elmagyarázni, min nevetek. Belépek egy szobába, és elfelejtem, miért mentem. Ha számolok, szükségem van az ujjaimra. Ha fáj valami, azt eltitkolom azok elől, akiket szeretek. Azt mondom, ez egy hosszú történet, akkor is, ha nem az. Sokkal többet sírok, mint gondolnád. Olyan emberekkel is törődöm, akik nem törődnek velem. A letört köröm fájdalmas. Mindig megpróbálok még gyorsan megcsinálni valamit, mielőtt sípol a mikrosütő. Akkor is figyelek Rád, ha Te nem figyelsz Rám. És egy ölelés mindig segít!"

2010. december 1., szerda

Mézeskalácsdoboz

Sziasztok!

Elkészült az új próbálkozásom első darabja a mézeskalács dobozka. Most csináltam először mézeskalácsból, meg először írókáztam. Szóval ne vártam nagy durranást tőle!

Ilyen lett:

teteje:

oldala:

másik oldala:

a belevaló mézesek:
Azért narancs színnel van kombinálva, mert ez lesz a karácsonyfa díszek színe is ezüsttel kombinálva.

A mézeskalács Csirri receptje alapján készült:

Tésztához:1 kg liszt

20 dkg porcukor

1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna

2 kávéskanál őrölt fahéj

2 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)

1/2 kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele (kiöblítjük a mézes üveget). Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és lisztezett gyúrótáblán alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. A tetejére minél kevesebb liszt kerüljön! Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.

Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban élelmiszerboltokban kapható.

Ha „puszedlit” akarunk készíteni, vastagabbra nyújtott tésztából szaggatunk köröket, megsütjük, majd egy nagyobb tálban híg mázat készítünk (kevesebb cukorral). Beleöntjük a megsült mézeseket és alaposan, de óvatosan beleforgatjuk őket a mázba. Ezután rácsra szedjük és hagyjuk megszáradni. A mázba tehetünk kókuszreszeléket, vagy ha „csokisat” akarunk, akkor szitáljunk bele kakaóport.

Köszönet neki érte, irtó jó íze is van, s jó vele dolgozni. Hiába, aki évente nem csak 1X készíti, annak sikerül kikísérletezni a megfelelő arányokat.

Remélem azért nem okoztam nagy csalódást a kinézetével! Remélem 1 év múlva jobban sikerül!

Sziasztok!

2 megjegyzés:

  1. Hát én is gondolkoztam ilyesmiben (házikóban), mert a koszorúhoz valahogy nincs kedvem..., de most már a házikóhoz sincs kedvem. Minden évben nagy a felbuzdulás advent előtt, hogy majd ezt meg azt kéne, de mire odajutunk, hogy már itt az idő, elmegy a kedvem tőle. Persze Máté is segít ebben...
    Azért lehet, hogy az utolsó vasárnapra összedobok egy koszorút, vagy valamit..., majd meglátom.
    Azért jó lett az a doboz. Ha jövőre is csinálsz, már jobban fog menni, mert már lesz mihez viszonyítani... (meg az arányok meg miegymás). :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is ez a recept alapján készítettem a mézeskalácsaimat,és nagyon finomakra sikerültek!

    VálaszTörlés